Inductie koken

Van het gas af! Koken op inductie.

Veel mensen stappen over op koken op inductie. Supersnel kokend water, wokken is heel goed mogelijk en het schoonmaken is een stuk makkelijker.

Maar kunt u zomaar een inductiekookplaat aanschaffen en beginnen met koken?

Meestal is een aanpassing aan de elektriciteit in huis nodig.

Inductiekookplaat / elektrisch fornuis tot 7400 Watt of 7,4 kW

Of u nu een enkelfase aansluiting heeft of driefase, deze optie kan altijd gerealiseerd worden. Dit is in 90% van de gevallen van toepassing.

Wij zullen dan voor u maken:

  • Een fornuisgroep in de groepenkast
  • Leidingwerk naar de keuken
  • Een perilex stopcontact

Inductiekookplaat / elektrisch fornuis van meer dan 7600 Watt of 7,6 kW

Hiervoor heeft u nodig:

  • Een 400 Volt huisaansluiting (3-fase, bijvoorbeeld 3 x 25A), mocht u dit niet hebben, dan begeleiden wij uw aanvraag bij uw netbeheerder.
  • Een driefase groepenkast met daarin een krachtgroep of driefase kookgroep
  • Leidingwerk naar de keuken
  • Een perilex stopcontact

Het leidingwerk

In sommige huizen is een lege buis (loze leiding) voorzien voor elektrisch koken. Dan kunnen we daar draden doorheen trekken.

Is dit er niet, dan leggen we vaak een kabel aan van de meterkast naar de kookplaat.

Zowel voor een gewone fornuisgroep als voor een 3-fase kookgroep is dit een 5x 2,5 mm2 YMvK-kabel. Beide gevallen kennen wel elk een andere aansluitwijze.

Boren door beton naar de kruipruimte is geen enkel probleem. Ook als u vloerverwarming heeft, maakt u zich geen zorgen. Deze leiding sporen wij op en wij boren niet door de leiding.

Perilex aansluiting

Soms per abuis Periflex aansluiting genoemd. Is er een loze leiding en komt deze uit op de gewenste plek?  Dan kan er een inbouw perilexaansluiting gemaakt worden. Anders is het handiger om een opbouw perilex wandcontactdoos onder de plint van uw keuken te realiseren.

Kan ik nu eindelijk koken?

Bijna. Uw inductiekookplaat wordt vaak geleverd met een snoer dat niet voor Nederland geschikt is. Soms wordt er helemaal geen snoer meegeleverd. Dit komt doordat de fabrikant de kookplaat voor een heel aantal landen produceert, elk met zijn eigen elektrotechnische normen.

Wij kunnen een perilex snoer met de juiste specificaties leveren en de kookplaat op de juiste manier aansluiten, of dit nu een reguliere fornuisgroep is of een driefase kookgroep.

Wat als ik op 3 fase (krachtstroom) wil koken?

Zoals gezegd: in verreweg de meeste gevallen wordt gekozen voor een kookplaat die geen 3 fasen nodig heeft. Daar kunt echt prima op koken en zelfs wokken.

Valt uw keuze toch op een kooktoestel met een vermogen van meer dan 7,6 kW? Dan moeten we een driefase kookgroep realiseren. Vaak zijn dit de inductiefornuizen, d.w.z. inductie koken gecombineerd met één of meer ovens in één apparaat.

Hoe makkelijk of moeilijk de elektrische aanpassing gaat, moet per geval worden beoordeeld.

  • Heeft uw huis al een driefase aansluiting? Dat is mooi.
  • Zo niet, dan vraagt u een verzwaring aan bij uw netbeheerder via mijnaansluiting.nl . Uw netbeheerder brengt daarvoor circa €200 in rekening en dit duurt een aantal weken.
  • Vóór dat de netbeheerder komt verzwaren naar 3x 25A, dient de groepenkast geschikt gemaakt te zijn voor 3 fasen. Dit zullen wij voor u verzorgen.

Leidingwerk voor 3-fase is vergelijkbaar met een enkelfase fornuisgroep.

Hoe weet ik of mijn huis een 3-fase aansluiting heeft? (krachtstroom)

Methode 1:

Soms zijn de hoofdzekeringen zichtbaar. Deze bevinden zich in een vierkante kast van 22 x 22 cm die zich onder uw kWh meter bevindt. Is het slechts één zekering? Dan heeft u geen driefase. Zijn dit er drie? Dan heeft u een driefase-aansluiting in huis.

Zijn ze niet zichtbaar omdat het een gesloten kast betreft? Dan gaan we naar methode 2.

Methode 2:

Op uw kilowattuurmeter (kWh-meter) staat het voltage vermeld.

  • 220 ~ 230 Volt betekent enkelfase aansluiting
  • 380 ~ 400 Volt betekent driefase aansluiting

Wat is 2 fase?

In de handel wordt de term “2 fasen inductiekookplaat” gebezigd.

Hoewel er soms twee fasedraden worden aangesloten, is dit geen juiste benaming. (Het zijn namelijk vaak tweemaal dezelfde fases, waarmee het een regulier enkelfase apparaat betreft.)

Het is óf enkelfase, dan loopt de stroom van de (enige) fase naar de nuldraad, óf driefase en dan loopt de stroom in een rondje van fase 1 naar fase 2 naar fase 3 en weer terug naar fase 1. Daarom heette dit vroeger draaistroom. Hierbij gaat in principe geen stroom door de nuldraad.

Met 2 fase  wordt echter zonder uitzondering bedoeld dat de kookplaat niet op een regulier stopcontact kan worden aangesloten, maar ook geen krachtstroom nodig heeft.

Dit zijn dus de gewone kookplaten van 7200 Watt en 7400 Watt die op een enkelfase fornuisgroep met perilex aansluiting worden aangesloten.

aanvragen